W minioną sobotę, p. Ewa Okrasa-Siniarska zabrała naszych studentów w podróż kulinarną przez słodkie smaki świata. W trakcie zajęć dzieci poznały wiele ciekawostek i zwyczajów z różnych stron świata oraz samodzielnie wykonały piękne dekoracje ciasteczek. Pani Ewa Okrasa-Siniarska jest znaną podróżniczką i mistrzynią sztuki kulinarnej na słodko.
Dziękujemy naszym studentkom Dorocie Poloczek i Weronice Tarapacie (pedagogika) za pomoc przy organizacji zajęć.
Nasze następne spotkanie odbędzie się 14 grudnia 2019, a poprowadzi je dr hab. Joanna Kuć, prof. uczelni (Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa).
Zapraszamy do skorzystania z usług Poradni Dietetyczno-Żywieniowej działającej w naszym Uniwersytecie. W Poradni prowadzona jest działalność dydaktyczna, naukowa i usługowa.
Działalność usługowa Poradni obejmuje:
prowadzenie edukacji żywieniowej w zakresie zdrowego stylu żywienia
prowadzenie poradnictwa dietetyczno - żywieniowego w zakresie diet leczniczych w chorobach dietozależnych
prowadzenie działalności profilaktycznej w zakresie zaburzeń odżywiania
Poradnia wyposażona jest w niezbędny sprzęt aparaturowy umożliwiający:
kompleksową i dogłębną ocenę hydratacji oraz stanu odżywienia osób w różnym wieku, osób zarówno zdrowych jak i chorych
monitorowanie efektów dietoterapii
szacowanie ryzyka wystąpienia chorób zespołu metabolicznego, a więc oceny zdrowotności osób w różnym wieku
Właściwym żywieniem wspomagamy leczenie chorób dietozależnych, m.in. otyłości, miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, niedoczynności tarczycy, nietolerancji pokarmowych, osteoporozy. Pomagamy również zaplanować prawidłową dietę dla kobiet w ciąży i osób starszych. Dzięki komputerowemu programowi do układania diet i jadłospisów możemy zaplanować i ocenić twój sposób żywienia i wyliczyć wartość odżywczą i skład spożywanej diety oraz zaplanować jadłospis zgodnie z aktualnymi zaleceniami i normami żywienia.