Za nami pierwsze w bieżącym roku akademickim zajęcia w Uniwersytecie Dziecięcym. Spotkanie pt. „Komunikacja międzygatunkowa” poprowadziła dr inż. Elżbieta Horoszewicz (Instytut Zootechniki i Rybactwa) wraz ze studentkami kierunku zoopsychologia z animaloterapią: Julią Nowak i Agatą Dziukowską. W zajęciach towarzyszyła nam również Aria - suczka rasy berneński pies pasterski, jeż oraz chomik. Aria na co dzień pracuje z dziećmi i jest psem terapeutycznym.
Dziękujemy Dorocie Poloczek (pedagogika), i Annie Adamiak (absolwentka kierunku zarządzanie) za pomoc przy organizacji zajęć dla najmłodszych.
Kolejne zajęcia pt. "Jak to się stało, że TO powstało, czyli ciekawostki i zwyczaje z różnych krajów świata oraz historia tego, co mamy na talerzu" odbędą się 16 listopada, a poprowadzi je p. Ewa Barbara Okrasa - Siniarska.
Zapraszamy do skorzystania z usług Poradni Dietetyczno-Żywieniowej działającej w naszym Uniwersytecie. W Poradni prowadzona jest działalność dydaktyczna, naukowa i usługowa.
Działalność usługowa Poradni obejmuje:
prowadzenie edukacji żywieniowej w zakresie zdrowego stylu żywienia
prowadzenie poradnictwa dietetyczno - żywieniowego w zakresie diet leczniczych w chorobach dietozależnych
prowadzenie działalności profilaktycznej w zakresie zaburzeń odżywiania
Poradnia wyposażona jest w niezbędny sprzęt aparaturowy umożliwiający:
kompleksową i dogłębną ocenę hydratacji oraz stanu odżywienia osób w różnym wieku, osób zarówno zdrowych jak i chorych
monitorowanie efektów dietoterapii
szacowanie ryzyka wystąpienia chorób zespołu metabolicznego, a więc oceny zdrowotności osób w różnym wieku
Właściwym żywieniem wspomagamy leczenie chorób dietozależnych, m.in. otyłości, miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia, niedoczynności tarczycy, nietolerancji pokarmowych, osteoporozy. Pomagamy również zaplanować prawidłową dietę dla kobiet w ciąży i osób starszych. Dzięki komputerowemu programowi do układania diet i jadłospisów możemy zaplanować i ocenić twój sposób żywienia i wyliczyć wartość odżywczą i skład spożywanej diety oraz zaplanować jadłospis zgodnie z aktualnymi zaleceniami i normami żywienia.